Avtor: Robert Petrič 

Povzetek

V presoji je Hacquetova knjiga Slavus-Venedus-Illyricus, v kateri avtor neobremenjeno raziskuje izvore in običaje t. im. južnih Slovanov. Ugotovitve, ki jih avtor iz svojega raziskovanja tega »naroda« zapiše, so na moč podobni in skladni z marsikatero avtohtonistično predstavo o Slovanih.

Ključne besede: zgodovina, etnologija, religioznost.

The Making of the SlavsPred vami je recenzija knjige The Making of the Slavs[1] prof. dr. Florina Curte, za katero je prejel Herbert Baxter Adamsovo nagrado Ameriškega zgodovinskega združenja za leto 2002. Nagrada se podeljuje mladim strokovnjakom s področja evropske zgodovine za posebej izstopajočo prvo knjigo.

also: english     deutsch       македонски

mt_ignoreJanez J. Švajncer je ponovno prijetno presenetil zgodovinske kroge in druge vojaške zbiralce, saj je decembra 2008, izdal že drugo knjigo v tem letu, ki se tiče naše zgodovine in opisuje celotni razvoj vojaških čelad na področju Slovenije.  Poleg kvalitetnih barvnih fotografij iz njegove kolekcije v vojnem muzeju Logatec je ponudil s svojim strokovnim opisom in razmišljanjem tudi velik izziv zgodovinski stroki v Sloveniji.

Etimološki slovar slovenskih zemljepisnih imenIzšel je Etimološki slovar slovenskih zemljepisnih imen avtorja Marka Snoja. Gre za zelo obsežno delo, ki se seveda za temu primerno ceno (60€) prodaja na malodane vseh knjižnjih policah. Avtor sicer že v uvodu prizna, da je uspel obdelati le 17% slovenskih krajevnih imen, a nas bolj kot to zanimajo njegova izvajanja. Spet smo namreč priče, kako ugledni in razgledani pisec iz kakršnegakoli že razloga in brez kritičnega pristopa podpira večini sprejemljive domneve.

Ob izidu Švajncerjeve knjige Sulice, sekire, helebarde sem bil prijetno presenečen, saj je avtor v njej obširno in strokovno opisal ves razvoj oziroma zgodovino navedenih orožij (predmetov) od kamene dobe in vse do 20. stoletja.