Sporočamo tragično novico, da je v soboto, v 95-tem letu starosti, preminil bistri um, organizator, raziskovalec in mecen sodobne "venetologije", p. Ivan Tomažič. Večno se bomo spominjali njegovih jasnih, pronicljivih zapisov, posebej v vročih razpravah z nekaterimi znanstveniki, s čimer je na svojo stran pridobil številne simpatizerje in postavil temelje za sodobno kritiko priselitve narodov.

Prispevka: http://www.delo.si/novice/slovenija/umrl-je-pater-tomazic-ustanovitelj-korotana.html
http://radio.ognjisce.si/sl/151/ssd/13075/

It is with great sadness that we announce passing of Ivan Tomažič on saturday, 22nd of February at the age of 94. Mr. Tomažič was the organizer, researcher and sponsor of modern revival in Venetic studies. He will be in remembrance of us with his well thought writings, expecially through his debates with some frenetic scientists. He made Venetic studies so popular to many of us.

Pogrebje bil 26. 2. 2014 ob 14:00 v Pregarjah.

Žalna seja:  četrtek, 6. marec ob 18. uri, v dvorani Svetovnega slovenskega kongresa, Cankarjeva ulica 1/4

Anton Škerbinc, translator of Veneti First Builders of European Community
"Ivan Tomažič was a major force in all areas of this [Veneti] project. He was easy to get along with, even when there were differences, there was never any hostility or grudge.
I will remember him as the most generous Slovenian I ever met and worked with. I will miss him."

 

Irena Turnšek
Zadnji od treh, ki so napisali prvo knjigo o Venetih in koreninah nas, ki smo zavedni in trdno v prepričanju, da smo Slovenci. Vsi trije so napisali nekaj kar je manjkalo Slovencem. Sedaj se bodo mladi morali bolj potruditi in se zavedati korenin, ki so jih ti odkrili in objavili za celoten narod. Toda bojim se da so vsi Slovenci pozabili in nočejo vedeti tega. Njemu v spomin pa to. Veliko sem si dopisovala z njim in tudi veliko mi je odpisal.

 

Juraj Čop 
Odišiel VEĽKÝ ČLOVEK - propagátor Slovenstva. Česť jeho pamiatke.

 

Jožica Gerden
Izreden clovek je bil, vsega občudovanja vreden.
V mislih in molitvi bom z Vami, sotrudniki, na pogrebu dragega prijatelja in sodelavca!
Bog mu bogato placaj za vsa njegova ogromna dela!
Pocivajte  v miru, pater Ivan Tomazic!  Hvala za vse dobro!  Hvala Bogu za Njegovo zivljenje!

 

Odyssey Belchevsky
It is sad news.He was the pioneer in the Venetic / Slavic Culture and studies of the origins of Europeans. I had the opportunity to meet him in Ljubljana ,Slovenia, back in 2005, and 2010.
I believe that he had a long and fulfilled life and managed to leave his knowledge about the true history and importance of the Slavic people for others to continue the research and studies.

He will be missed. God Bless his soul.
Gospod da go prosti, i vechna mu slava.