V petek, 7. marca 2008 je bila na sporedu TV KANALA 5 (Skopje, Makedonija) oddaja z naslovom: Венетите, едно од настарите народи во Европа (Veneti, eno najstarejših evropskih ljudstev).
Novembra 2007 sem bil povabljen kot gosta v oddaji Late night Show, pogovorni oddaji, ki jo vodi znani novinar Milenko Nedelkovski. Zmenili smo se za dan prihoda in snemanja oddaje. Kot mi je gostitelj, Milenko, povedal, so ga na Venete in na našo spletno stran napotili gledalci preko elektronske pošte. In prav v tem je bistvo našega projekta - namreč informiranje ljudi o zgodovini Venetov, s pomočjo razkrivanja manj znanih pogledov na staroveško zgodovino. Seveda pa je za novinarja, ki ni zgodovinar, precejšen izziv voditi debato o manj znanih kulturah, tako, da se je na temo moral pošteno pripraviti.

 


Robert Petrič o Curtovi knjigi "The Making of the Slavs"

 

V nedeljo sem prispel v Skopje posneti oddajo. Dobili smo se v hotelu, skupaj z Aristotlom Tentovom, prav tako raziskovalcem, ki dela na projektu dešifriranja na kamnu Rosetta. Po prijetni debati smo se odpravili v snemalni studio Kanala 5. Isti dan je gostitelj snemal The Late night show oddajo s prof. Matjažem Anžurjem, slovenskim zgodovinarjem in vodičem, tako, da se je zvrstilo kar nekaj zanimivih tem (glejte pogovor s prof. Anžurjem spodaj).

 


Matjaž Anžur

Makedonski javnosti je s tem bilo predstavljenih precej zanimivih informacij. V upanju, da je vse služilo dobremu namenu ozaveščanja prebivalstva, pošiljamo prisrčne pozdrave v Makedonijo!