mt_ignoreBeseda sonce je do danes obdržala skupne korenine po večjem delu Evrope. Gre seveda za vselej pomemben pojem, ki ga je v avtentični obliki utrdila močna tradicija. Zanimivo pri tem pa je, da je do nedavnega slovenščina obdržala vse gradnike izvirnosti.

mt_ignoreSosednje naselje moje domače vasi, nosi zanimivo ime Bizovik, po katerem se imenuje tudi avtocestni izvoz ljubljanskega obroča. Veliko ljudi me je že vpraševalo od kod ime, otroci so seveda v njem videli bizone, tujci pa so se lomili pri njegovi izgovarjavi. Od kod je torej izvor? Pretehtajmo splošno poznano razlago in njeno utemeljenost.

Nihče se ne čudi, ko govorimo o slovanskih imenih v Avstriji, a vendar, ali ste vedeli, da le-ta niso omejena samo na Koroško in Štajersko, temveč, da so prisotna po celotnem avstrijskem?

Ali ste vedeli, da je 4. najvišji vrh Avstrije imenovan Großvenediger? S svojimi 3662 metri je najvišji vrh tkim. skupine Venediger, leži pa v vzhodnotirolskem območju Visokih Tur. Od kod takšno ime?

Odslej bomo v tem okvirčku objavljali kratke zanimivosti. Vsebina bo v glavnem obsegala kratke poljudne razlage imen, pojavov in še česa.